3 populära gamingprofiler på YouTube

“Let’s play” brukar det kort och gott kallas det när gamingprofiler spelar för en världsomspännande publik. Kända gamers spelar in sitt spelande, kommenterar och postar det online – allt som oftast på sin YouTubekanal. Ursprungsidén var att dela med sig av tips, tricks och spelhemligheter, samtidigt som det också kunde briljeras en smula, men idag ser det annorlunda ut. Fokus har flyttats från själva spelen till den som sitter bakom skärmen, och idag finns det hur många megastjärnor som helst som blivit stora gamingprofiler med miljontals följare och enorma ekonomiska framgångar.

Felix Kjellman, “Pewdiepie”

Vår starkast lysande, svenska stjärna är också en av världens största gamingprofiler. Felix Kjellberg, mer känd som “Pewdiepie”, har över 100 miljoner följare på YouTube. Hans kanal, där han sedan 2010 postat gamingvideos med humoristiska inslag, fick en enorm genomslagskraft världen över. Felix Kjellberg föddes 1989 i Göteborg. Efter gymnasiet, påbörjade han studier i industriell ekonomi vid Chalmers Tekniska Universitet, men valde att ta ett studieuppehåll för att helhjärtat satsa på det som från början bara var en hobby – spelandet. Han valde en smal väg, letade upp indiespel och relativt okända skräckspel som han sedan lät sig skrämmas av – allt till publikens stora glädje. Hans skrik och vrål framför skärmen, äkta eller inte, visade sig inte bara vara underhållande utan också ett riktigt lyckokast. 2016 utsågs han till en av världens mest inflytelserika personer av Time Magazine.

Tobias Öijerfalk, “Tejbz”

Tobias Öijerfalk, född 1988, är ytterligare en av våra svenska gamers. Denna norrbottnings kändisskap tog bokstavligt talat fart över en natt. Tejbz fick sina första likes och följare genom en spelsession efter en krogkväll. Han vaknade upp till 5000 likes, förvånad men glad, och med tiden insåg han möjligheten att kunna försörja sig som gamer om “han bara skötte sina kort rätt”.
Tejbz har inte hållit sig inom YouTubes ramar, utan även haft ett flertal sidoprojekt, bland annat genom att samla spelare i nätverket Splay. Spännande kuriousa är att Tejbz också medverkat flertalet musikvideor och till och med en Hollywoodfilm. Debut på vita duken gjorde han i “Ghost rider: Spirit of vengeance”, i en mindre roll som campare.

Evan Fong, “Vanossgaming”

Evan Fong, främst känd under nicknamet “Vanossgaming”, är en kanadensisk gamer från Toronto. Han startade sin YouTubekanal 2011, och har med åren lagt mer och mer tid online. I slutet av 2019, hade hans videoklipp över 11 miljarder visningar, och kanalen närapå 25 miljoner prenumeranter. En klassisk Vanossvideo är vanligtvis en samling hopklippta sekvenser från en spelsession, ofta med andra, interagerande spelare som kommenterar.
Evan Fong är, utöver gamingintresset, också en aktiv mångsysslare. Bland annat producerar han musik under namnet Rynx. Han har sedan 2015 även ett kontrakt signerat med Jetpak, samt en egen logotyp som numera förekommer i hans material.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*