Laptop eller stationär dator för gaming?

När man ska införskaffa en bra dator som fungerar bra för gaming kommer man ställas inför frågan huruvida en laptop eller stationär dator är det lämpligaste. Det är inte en helt enkel fråga att besvara utan förmodligen kommer man behöva göra valet utifrån sina personliga behov och preferenser.

Var ska den användas?

En stationär dator är som namnet säger belägen på en och samma punkt och inte gjord för att någon enkelt ska kunna ta med sig den. Om man enbart ska sitta hemma på sitt rum och inte har någon avsikt att ta med datorn till andra sammanhang kan en stationär vara lämplig. Detta gäller även förmodligen om man enbart ska besöka olika evenemang vid vissa tillfällen. Om man till exempel bara åker på lan och gaming-event någon eller några gånger om året kommer en stationär förmodligen inte vara ett stort bekymmer att ta med sig.

Om man däremot ofta reser runt kan en laptop behövas såvida man inte vill släpa runt en låda med en vikt på ett antal kilo. En laptop är smidigare och kan förvaras i en ryggsäck eller tygkasse och är enklare att ta med om man är ute och reser mycket.

Vad ska den användas till?

Om man bara ska använda datorn som gamingdator kommer en stationär förmodligen fungera bra. Man håller sig ofta på sitt rum och har inte så stort behov av att ta med den. Om man däremot även ska ha den till annat, till exempel studier, kan en högpresterande laptop fungera bättre eftersom den ju lättare går att ta med sig till alla platser man besöker.

Möjlighet till uppgradering

Vet man med sig att skärm och tangentbord efterhand kan ta stryk är en stationär dator möjligtvis bättre, Den som ofta tar ut sin ilska på tangentbordet eller slår hårt på knapparna kommer efter ett tag kanske behöva byta ut det. Har man en stationär dator är tangentbordet separat från själva datorenheten och då är det inte svårt att göra, jämfört med en laptop där man kommer behöva köpa en helt ny dator. Vill man bygga om datorn och exempelvis ge den en bättre hårddisk är en stationär dator att föredra. Den är tack vare sin större volym lättare att bygga om jämfört med en tunn och mycket kompakt laptop. Stationära datorer kan man själv mycket enklare bygga och sätta samman av de komponenter man helst önskar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*